top of page

Torrång Arkitektkontor
 

Startades 1973 av arkitekt SAR/MSA Ola Torrång. Utbildad arkitekt vid Chalmers Tekniska Högskola. Efter arkitektexamen arbetade han bl a  i Japan där han inspirerades av enkelheten, flexibiliteten och samspelet med naturen i den traditionella japanska arkitekturen.

 

År 1978 påbörjade han utvecklingen av en ny typ av småhus som byggde på dessa idéer kombinerat med svenska krav på energihushållning. 1980 byggdes ett första prototyphus. 1982 kom det första typhuset ”Det Gåtfulla Huset” - ett oktagonalt hus, det första i Sverige helt av betongelement, vilket uppmärksammades stort i massmedia både i Sverige och övriga världen. Idéerna förfinades och 1988 såg ”UnikaStenhus - Det Sagolika Huset” dagens ljus.

Kontoret kan sägas vara pionjär vad gäller utvecklingen av typhus med avancerade stommar av betongelement och med framsynta lösningar som idag, över 25 år senare, fortfarande är unika.

Som ett komplement till dessa hustyper har kontoret nyligen tagit fram en friggebod, byggnadsarea 15 m2,  med inspiration från japanska tehus men med takljuskupol och unik "compact living" - 4 bäddar, minikök med matbord, arbetsbord och garderob på endast 10 m2 boarea. Finns även med wc och dusch men då utan arbetsbordet.

bottom of page